Szempilla ragasztó - Irritáció vagy allergia?

2022. 05. 23. 10:40:32
Szempilla ragasztó - Irritáció vagy allergia?

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a szemirritációt és az allergiás reakciót? A következő sorokban erre adunk választ.


Mi a különbség az allergia és az irritáció között?

Mivel a két reakció tünetei rendkívül hasonlóak, így nincs is olyan könnyű dolgunk megállapítani.

 

Mik a közös tünetek?

duzzadt szemek

vörös szemek

viszketés

könnyezés

égő érzés

A legfontosabb különbség, hogy az irritáció 24 órán belül enyhülni kezd, míg az allergia akár napokig is eltarthat.

 

Mi lehet az irritáció oka?

A professzionális műszempilla ragasztó alapja a ciano-akrilát, ami irritációt okozhat. Pontosabban, a szilárdulás közbeni kipárolgás (gőz) okozhat irritációt. Fontos megjegyezni, hogy a szemalátét rossz felhelyezése is okozhat irritációt!

 

Mi az allergia?

Az allergiás reakció az immunrendszer túlműködése, valamely anyag leküzdése ellen. Természetesen az allergiás reakció a szett leoldása után elmúlik. Léteznek „antiallergén”, „hipoallergén” ragasztók, melyben ugyanúgy megtalálható a ciano-akrilát, azonban kisebb mennyiségben, illetve tartalmazhat valamilyen nyugtató hatású anyagot. Ez a ragasztó tartósságára negatív hatással van. Fontos, hogy ezek a fajta ragasztók is kiválhatnak allergiás reakciót, hiszen maga az allergén jelen van a ragasztóban.

A RAGASZTÓ ÖSSZETEVŐIÉRT KATTINTS IDE!

Hogyan érdemes elkerülni a kellemetlen meglepetéseket?

► Tájékoztasd vendégedet első alkalommal a lehetséges reakciókról! Emellett beleegyező nyilatkozatot is érdemes vele kitöltetned. Ha előre tudja vendéged, hogy felléphetnek kisebb reakciók az első szettnél, akkor nem fog pánikolva hívni, ha esetleg picit bepirosodik a szeme!

 

► Mivel a rosszul felhelyezett szemalátét is problémát okozni, így nagyon figyelj annak felhelyezésére, illetve vendégedet is kérdezd meg hogy szúr-e valahol a szemalátét.


► Nagyon vigyázz, hogy a ragasztó ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel. Ez közvetlen irritációt is okozhat, emellett a természetes pillák növekedésével még több problémát okoz.

 

És talán ami a legfontosabb, hogy Te se ess pánikba! :)  Nyugtasd meg vendégedet és ha nem múlik a pirosság 24 órán belül, akkor oldd le a szettet.